Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severský samožitný chléb podle Maškrtnice

27. 2. 2016

Recept je ze stránek maskrtnica.cz

www.maskrtnica.cz/seversky-samozitny-chleb/

12 hodin předem necháme rozkvasit :

  • lžičku kvásku
  • 125 g žitné celozrnné mouky
  • 125 g vody

V tutéž dobu jako kvásek si připravíme i záparu:

  • 250 g špaldy (kernoto) nebo žita (lze koupit v prodejnách se zdravou výživou)
  • cca 1/2 l vody

Celá zrna dát do vřící vody na 20 - 30 minut - neměla by nasáknout všechnu vodu, scedit, nechat vychladnout. Důležité je zvážit, kolik vody zrna nasála.

 

těsto:

  • 250 g kvasu
  • cca 300 g tmavého piva (podle toho, kolik zrno nasálo vody. Celkové množství přidaných tekutin je 525 g - od toho odečteme, co nasákla zrna a dolejeme pivem)
  • 1 lžíce tmavého sladu (nebo i světlého, tmavý je málo k dostání, já mám tmavý ze Švédska od našeho *Ludvíka vysvětlivky:* Ludvík - Petruščin partner, Petruška - Mirečkova dcera, Mireček - můj manžel :-) sladový výtažek český tmavý se dá sehnat na www.nasepivo.cz
  • 15 g soli
  • 400 g celozrnné žitné mouky
  • hrst semínek podle chuti
  • máslem opravdu hodně vysypaná forma (forma na pečení chleba s víkem se dá sehnat na netu, peče se s vymazaným víkem a na posledních 15 minut se víko sundává, chléb je díky víku krásně pravidelný, já tuto formu nemám, no vida, nemám úplně všechno, ale řeknu tchánovi, mohl by mi ji udělat, peču ve formě bez víka)

Smíchat směs - velmi se lepí. Čím déle mícháme, tím je lepivější, takže mícháme málo. Necháme 1/2 hodiny zrát. Mokrýma rukama vytvarujeme kvádr, dáme do formy, potřeme vodou, posypeme semínky a necháme cca 5 hodin vykynou.

 

Troubu rozpálíme na maximum a pečeme 10 minut, poté ztlumíme na 220 stupňů a pečeme dalších 45 minut. Vyndáme, necháme dojít ve formě dalších 15 minut a teprve pak vyklopíme. Krájíme až druhý den, jinak by byl mazlavý.