Podmáslový chléb
Recept je z těchto stránek:
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_-slane-zaviny/celokvaskovy-podmaslovy-chleb.html
- 80 g kvásku
- 330 ml vody
- 300 g žitné celozrnné mouky jemné
- 200 g podmáslí
- 3 - 3,5 lžičky soli
- drcený kmín
- lžička cukru
- dvě lžičky oleje
- 520 - 540 g hladké mouky
Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.
Pak propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).