Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. Údržba ošatky

27. 2. 2016

Ošatky z pedigu čistíme tak, že přebytečnou mouku vyklepneme. Čas od času vezmu čajovou lžičku a jejím koncem projedu drážky v ošatce, aby se zde nekupilo velké množství mouky. Přebytečnou mouku opět vyklepnu.

Poněvadž peču častěji (minimálně 2 chleby, ale spíše 4 - 6 chlebů týdně), do mouky v ošatce se nemá šanci dostat moučný mol. Spižírnu se snažím udržovat zvláště od té doby, co v ní mám zásoby mouky,  v naprosté čistotě. Všechno mám uzavřené a pro jistotu ještě pověšenou mololapku - kdyby náhodou. Musím moc pochválit mého zlatého Mirečka, který velmi pečlivě pečuje o pořádek nejen ve spižírně, ale také v lednici a v kuchyni vůbec.

 

Pedigové ošatky se nedoporučují namáčet. Mně se však jednou stalo, že jsem měla těsto velmi řídké a udělalo mi velkou paseku. Ošatka byla od těsta ze všech stran.  A po té, co vše zaschlo, nešly kusy těsta odloupnout. Bylo to hop, nebo trop. Ošatku jsem strčila do myčky a vydělala jsem ji krásně čistou. Od té doby jsem to ale nedělala. Dala jsem ji do myčky jen proto, že bych ji jinak stejně vyhodila, tak moc byla zapráskaná.